10.9 C
London
Wednesday, February 21, 2024
More
    HomeMoneyLatest Money StoriesTest your money knowledge in our quiz of the 12 months

    Test your money knowledge in our quiz of the 12 months

    1. What’s the common price of a house within the UK, in accordance with the newest figures from the Office for National Statistics?

    a) £413,000

    b) £288,000

    c) £235,000

    d) £304,000

    2. How many individuals currently hold Premium Bonds?

    a) 14 million

    b) 18 million

    c) 22 million

    d) 25 million

    Wealth: Rishi Sunak and his wife Akshata Murthy (pictured together at this 12 months’s Conservative Party Conference) are price an estimated £529m

    3. Rishi Sunak is the wealthiest Prime Minister of recent times and, along with his wife Akshata Murthy, is price an estimated £529 million. Who was the richest Prime Minister in office before him?

    a) David Lloyd George

    b) Edward Smith Stanley

    c) Arthur James Balfour

    d) Neville Chamberlain

    4. What 12 months was decimalisation introduced in Britain?

    a) 1971

    b) 1945

    c) 1960

    d) 1989

    5. The primary ATM was arrange at a Barclays branch, but during which 12 months?

    a) 1967

    b) 1975

    c) 1981

    d) 1999

    The first ATM was set up at a Barclays branch, but in which year?

    The primary ATM was arrange at a Barclays branch, but during which 12 months?

    6. And which town was it in?

    a) Milton Keynes

    b) Wilmslow

    c) Basingstoke

    d) Enfield

    7. What does Isa stand for?

    a) Independent Spending Account

    b) Individual Savings Association

    c) Independent Spending Association

    d) Individual Savings Account

    8. What’s the present minimum wage for people over 23?

    a) £9.92

    b) £10.12

    c) £10.42

    d) £11.81

    9. What’s the nickname of the Bank of England, which originated in a 1797 cartoon?

    a) Vault of the Exchequer

    b) Central Counting House

    c) Old Lady of Threadneedle Street

    d) The Hoard on Prince’s Street

    Central bank: The Bank of England's nickname originated in a 1797 cartoon published by James Gillray

    Central bank: The Bank of England’s nickname originated in a 1797 cartoon published by James Gillray

    10. The Royal Mint headquarters is during which Welsh town?

    a) Wrexham

    b) Llantrisant

    c) Bangor

    d) Llandudno

    11. Which British figure is featured on the £5 note?

    a) Winston Churchill

    b) Aneurin Bevan

    c) Jane Austen

    d) William Shakespeare

    12. Which body is accountable for setting the UK’s base rate?

    a) The Financial Services Compensation Scheme

    b) The Bank of England’s Monetary Policy Committee

    c) UK Finance

    d) The Financial Conduct Authority

    13. In what 12 months was the fashionable London Stock Exchange founded?

    a) 1784

    b) 1801

    c) 1836

    d) 1859

    14. What’s the maximum amount a person can hold in Premium Bonds?

    a) £45,000

    b) £25,000

    c) £50,000

    d) £60,000

    15. Which former Chancellor of the Exchequer, who died in 2023, was the architect of the Personal Equity Plan (PEP), which was the precursor to the Isa?

    a) Denis Healey

    b) Alistair Darling

    c) Nigel Lawson

    d) Geoffrey Howe

    16. Which bank announced greater than 200 branch closures in 2023 — and whose former chief executive was banned by the City regulator from holding any senior City position?

    a) Barclays

    b) HSBC

    c) Lloyds

    d) Santander

    Up to what value can you pay in 20p pieces?

    As much as what value are you able to pay in 20p pieces?

    17. As much as what value are you able to pay in 20p pieces before shops can refuse your payment?

    a) £5

    b) £10

    c) £20

    d) £12

    18. Which constructing society gave away £100 windfalls to eligible customers in 2023?

    a) Yorkshire

    b) Leeds

    c) Principality

    d) Nationwide

    19. Which constructing society merged with Newcastle BS in 2023?

    a) Coventry

    b) Leeds

    c) Nottingham

    d) Manchester

    20. Which Cumbrian town is home to the country’s smallest constructing society?

    a) Windermere

    b) Penrith

    c) Brampton

    d) Keswick

    21. What number of sides does a £1 coin have?

    a) 8

    b) 10

    c) 12

    d) 14

    22. What’s the study of coins and currency units called?

    a) Numismatics

    b) Monetology

    c) Pecunismatics

    d) Nomismology

    23. The Bank of England base rate currently stands at 5.25 per cent — rising from a historic low of 0.1 per cent in 2020. But this remains to be a far cry from the historic high the bottom rate hit in late 1979 and early 1980. What was this record level?

    a) 13 per cent

    b) 17 per cent

    c) 19 per cent

    d) 21 per cent

    24. The sum of money you possibly can put into a private pension to learn from tax relief every year was raised in 2023. What’s the recent figure?

    a) £35,000

    b) £50,000

    c) £60,000

    d) £80,000

    Prize pot: National Savings & Investment Premium Bond holders now have a one in 24,000 chance of winning between £25 and £1m or every £1 put into the draw

    Prize pot: National Savings & Investment Premium Bond holders now have a one in 24,000 probability of winning between £25 and £1m or every £1 put into the draw

    25. National Savings & Investments Premium Bond holders now have a one-in-24,000 probability of winning between £25 and £1 million for each £1 put into the draw. The winners are picked every month by the pc Ernie. What does his acronym stand for?

    a) Electric Random Number Web Emulator

    b) Electric Resource Number Indicator Emulator

    c) Electronic Radio Network Web Equipment

    d) Electronic Random Number Indicator Equipment

    26. Who’s the Sage of Omaha?

    a) Bill Gates

    b) Jeff Bezos

    c) Steve Ballmer

    d) Warren Buffett

    27. What’s the name for an old English and Irish coin price 4 old pence?

    a) Leopard

    b) Farthing

    c) Groat

    d) Shilling

    28. The Wall Street Crash happened in what month of which 12 months?

    a) February 1907

    b) October 1929

    c) June 1934

    d) November 1948

    29. A ‘Pony’ is cockney rhyming slang for what value of cash?

    a) £25

    b) £50

    c) £100

    d) £150

    30. Which country was the primary to make use of paper currency, within the seventh century AD?

    a) Recent Zealand

    b) France

    c) Russia

    d) China

    1. b); 2. c); 3. b); 4. a); 5. a); 6. d); 7. d); 8. c); 9. c); 10. b); 11. a); 12. b); 13. b); 14. c); 15. c); 16. a); 17. b); 18. d); 19. d); 20. b); 21. c); 22. a); 23. b); 24. c); 25. d); 26. d); 27. c); 28. b); 29. a); 30. d).

    Some links in this text could also be affiliate links. Should you click on them we may earn a small commission. That helps us fund This Is Money, and keep it free to make use of. We don’t write articles to advertise products. We don’t allow any industrial relationship to affect our editorial independence.

    Source link

    RELATED ARTICLES

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments